Wat is het belang van innovatie?

Innovatie is een erg brede term en veel ondernemers weten niet precies wat het belang van innovatie binnen hun bedrijf is. Het was al in het begin van de 20e eeuw dat Schumpeter het belang van innovatie voor ondernemers benadrukte door aan te tonen dat het een economische drijfveer is. Hij beschrijft het economische systeem als een evenwicht, waarin innovatie een destructief proces teweeg brengt dat het evenwicht doet veranderen en economisch voordeel oplevert. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

 

Door te innoveren zorgen bedrijven er voor dat producten of diensten de huidige positie op de markt behouden of verbeteren. Hierdoor kan sterker geconcurreerd worden en meerwaarde geboden worden aan klanten. Echter kunnen de behoeftes van klanten veranderen en daarom is het belangrijk hierop in te spelen om een voordeel te behouden.  Aan de ene kant zorgt innovatie voor een kwalitatief beter aanbod van producten en diensten, terwijl aan de andere kant die producten of diensten effectiever geproduceerd worden. 

 

Doordat door dit proces gedurende de tijd de kwaliteit van producten omhoog en de prijs ervan omlaag gaat, wordt steeds meer waarde gecreëerd in de economie. Consumenten kunnen met hetzelfde geld betere producten kopen, of geld overhouden voor later. Op macroniveau heeft dit tot gevolg dat regio’s de kans krijgen om welvarender te worden en meer mogelijkheden krijgen om bijvoorbeeld sociale en milieugerelateerde problemen op te lossen.

 

Wilt u meer weten over de maatschappelijke impact van innovatie in uw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op

My Website with Divolte Collector